Τι είναι το Taekwondo;
 

TAEKWONDO είναι ...

διασκέδαση
αντοχή
εντιμότητα
αντίδραση και δράση
φιλία
αυτοσυγκέντρωση
επιδεξιότητα
ταχύτητα
προσοχή
πρόκληση
πειθαρχία
συνείδηση για ευθύνες
σεβασμός

 

Το Taekwondo είναι μια εκδοχή μάχης χωρίς όπλα με σκοπό την αυτοάμυνα από την Κορέα. Μόνο μια από τις πολλές πολεμικές τέχνες χωρίς μέλλον!, πιστεύετε; Εδώ μια μικρή ιστορία από την Άπω Ανατολή:

 

Μία μέρα κάποιος στεκόταν στην άκρη ενός γκρεμού και είδε για πρώτη φορά την θάλασσα. Λέει σχεδόν με κομμένη την ανάσα: Τι ωραία που είναι! Τι φανταστική θέα! Του απαντά ο φίλος του: Και σκέψου πως βλέπεις μόνο την επιφάνεια!  

 

Το Taekwondo είναι μια Πολεμική Τέχνη, μια ολόκληρη φιλοσοφία, τρόπος ζωής και μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ ένα ολυμπιακό άθλημα.

Στα 5000 χρόνια ιστορίας της Κορέας υπήρξαν διάφορες εκδοχές αυτοάμυνας (Subak, Taekyon, Sunbae και Hwarangdo),  η εξέλιξη των οποίων μας οδήγησε στη σημερινή μορφή του Taekwondo.

Το όνομα Taekwondo αποτελείται από τις ακόλουθες λέξεις:

  • Tae (το πόδι)
  • Kwon (η γροθιά) και
  • Do (ο Δρόμος, η Διδασκαλία).
 

Το Taekwondo είναι μια ξεχωριστή Πολεμική Τέχνη που εξασκεί θετικά σώμα, πνεύμα αλλά και το νου. Σκοπός του είναι η αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος και βοηθά στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα. Κεντρικά στοιχεία του είναι η αντοχή, η πειθαρχία, η μετριοφροσύνη, ο σεβασμός στον Άλλον και η υπομονή. Το Taekwondo είναι τρόπος ζωής που οδηγεί στην καλή φυσική κατάσταση και στην εσωτερική αρμονία - στοιχεία που επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας. Η φιλοσοφία του εντάσσεται στην καθημερινότητα μας μέσω της συχνής φυσικής και πνευματικής άσκησης, την αγάπη για τις προκλήσεις και την πειθαρχία.

 
Ακολουθώντας και εξασκώντας ενεργά τον Δρόμο του Πολεμιστή, πρέπει κανείς να τηρεί τους κανόνες αυτούς. Η συνειδητοποίηση ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός και η γνώση του πόσο εφήμερα είναι τα περισσότερα πράγματα, πρέπει να οδηγούν κάποιον (όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης) να σέβεται τον συνάνθρωπό του, να δίνει πάντα το καλύτερο του αλλά και να παραμένει μετριοφρόνων.

Το χρώμα ζώνης στο Taekwondo πρέπει να φοριέται και να αντιμετωπίζεται με σεβασμό όχι μόνο γιατί χαρακτηρίζει τη θέση κάποιου μέσα στην ομάδα η τη φυσική του κατάσταση αλλά λειτουργεί και ως αναγνώριση της προσωπικής εσωτερικής εξέλιξης του.


 
Πίνακας θεμάτων:
 
Η ουσία του Taekwondo

I. Η έννοια της άσκησης μιας πολεμικής τέχνης

Τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εξάπλωση της χρήσης των Πολεμικών Τεχνών τόσο από την αύξηση του αριθμού των αθλητικών σωματείων και λεσχών αλλά και τη διείσδυση στοιχείων τους σε εκφάνσεις της καθημερινής μας διασκέδασης (ταινίες, παιχνίδια, βιβλία).  

Συχνά στο ταξίδι τους από την Ασία ως εμάς ξεγυμνώνονται από τις φιλοσοφικές τους αξίες αφήνοντας το αθλητικό μέρος τους να υπερισχύει.  Η καλή φυσική κατάσταση και η αυξημένη σωματική ικανότητα που προσφέρουν γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξεχνώντας ότι οι Πολεμικές Τέχνες εκτός από σωματική είναι και πνευματική άσκηση. Οι βασικές φιλοσοφίες και ηθικές αρχές που εκφράζουν είναι συνήθως εμπνευσμένες από τον Βουδισμό η τον Ταοϊσμό και αντιμετωπίζονται σαν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και υπόβαθρο κάθε σωστής φυσικής άσκησης.

Θα μπορούσε ακόμα κανείς να τις ονομάσει Τέχνες του Βάθους αφού ο απώτερος σκοπός τους είναι η αυτοπραγμάτωση, η ωρίμανση, η ισορροπία, με βάσεις τη μετριοφροσύνη, την πειθαρχία, την επιμονή και την υπομονή.

 
II. BUSHIDO - ο Δρόμος του Πολεμιστή

Bushido ονομάζεται το σύνολο των ηθικών και πρακτικών κανόνων που πρέπει πάντα να ακολουθεί ένας ασκούμενος του Taekwondo (δηλ. ένας Taekwondoin). Η ώρα της άσκησης  διαφέρει πολύ από την εικόνα που πολλοί μπορεί να έχουν αναπτύξει από τις ταινίες του είδους. Ο σκοπός του Taekwondo δεν είναι η σωματική αντιπαράθεση (μάχη), αλλά η αποφυγή της.

Το πρόγραμμα της διδασκαλίας ξεκινά με τις βασικές τεχνικές για την ανάπτυξη των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων που θα χρειαστούν αργότερα στην προπόνηση. Οι δυσκολίες της σωματικής άσκησης αντιπροσωπεύουν ένα από τα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση. Η αυτοκριτική και η μετριοφροσύνη καθώς και η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των εσωτερικών φόβων του Taekwondoin είναι απαραίτητες για την εσωτερική αλλά και φυσική του εξέλιξη. Η εκμάθηση συγκεκριμένων τεχνικών έχουν ως στόχο την εξάσκηση του ελέγχου της δύναμης, του φόβου και της επιθετικότητας, αλλά την ανάπτυξη  της αυτοπεποίθησης, της ακρίβειας και της ηρεμίας. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μια στιγμή πιθανού κινδύνου με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.  

 
III. Από την Πολεμική Τέχνη στην Αυτοάμυνα

Ένα μέρος του Taekwondo αποτελείται από τεχνικές επίθεσης και απόκρουσης, στις οποίες εκπαιδεύεται ο ασκούμενος με στόχο την καλύτερη αυτοπροστασία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όμως δεν πρέπει να αμφιβάλει κανείς στην αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μιας τέτοιας τεχνικής, αλλά η στιγμή της έκπληξης και η αποφασιστικότητα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Η τακτική προπόνηση συμβάλλει στην συνειδητοποίηση και καλύτερη αναγνώριση καταστάσεων κινδύνου στη καθημερινή ζωή. Μόνο τότε η εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας είναι σημαντική. Χωρίς αυτήν την προκαταρκτική εργασία κάθε τεχνική αυτοάμυνας παραμένει ατελέσφορη. Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει η εσωτερική δύναμη.

Στην καθημερινή ζωή υπάρχουν καταστάσεις, όπου κάποιος φθάνει στα όριά του. Η λανθασμένη τοποθέτηση οδηγεί συχνά σε μια επιδείνωση της κατάστασης. Ένα φυσικό συστατικό της ανθρώπινης φύσης είναι η ανάγκη να αντισταθεί. Δεν είναι σημαντικό εάν η επίθεση πραγματοποιείται προφορικά ή φυσικά, η αντίδραση είναι παρόμοια. Η αυτοάμυνα είναι απαραίτητη, όταν σε μια απειλή δεν υπάρχει περίπτωση ομαλοποίησης της κατάστασης. Η κατάλληλη αντίδραση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αμφιβολίες και φόβους.

 

Επομένως σε κάθε προπόνηση πρόκειται για μια εσωτερική μάχη ενάντια του ίδιου του εαυτού και την ανικανότητα να αντιδράσει σωστά σε μια συγκεκριμένη στιγμή ολόψυχα. Η εσωτερική στάση στη στιγμή απόκρουσης μιας επίθεσης είναι πολύ σημαντική. Κάθε περιττή σκέψη που διασχίζει τότε το μυαλό μπορεί να είναι αποφασιστική.

Ο στόχος της προπόνησης είναι τελικά η βελτίωση της αντίληψης: ελέγχοντας τη τεχνική ο ασκούμενος αναπτύσσει μια διαίσθηση για τη μορφή και γίνεται επομένως ένα με την κατάσταση αυτή.

Σε περίπτωση μιας επίθεσης πρέπει κανείς να βρίσκεται σε μια σταθερή και στρατηγικά ευνοϊκή θέση. Οι μηχανισμοί που χρειάζονται εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιηθούν αυτόματα εάν η κατάσταση το απαιτεί.

Είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η επίθεση του αντιπάλου στη κίνηση μας προκειμένου να επεκταθεί η δύναμη με τέτοιο τρόπο ώστε θα φέρει τον αντίπαλο εκτός δράσης. Με άλλα λόγια: Εάν ο αντίπαλος δεν κινείται, παραμένω ήρεμος. Εάν αρχίζει να κινείται πάλι αντιδρώ στη κίνησή του αναλόγως. Η ανάπτυξη μιας τακτικής σημαίνει να παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον αντίπαλο και να εντοπίσει τα αδύνατα σημεία του. Η απόκρουση πρέπει να εφαρμόζεται γρήγορα. Απαιτείται εσωτερική ηρεμία, η οποία δίνει στον ίδιο ασφάλεια και φέρνει τον αντίπαλο σε αβέβαια στάση.

 
IV. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Στο Taekwondo είναι πολύ σημαντικό να αναπνεύσει κανείς πριν από την επίθεση καθώς επίσης και με την επίθεση. Αυτή η συγκεκριμένη πράξη συνδέεται με έναν δυνατό μαχητικό ήχο (Kihap) που απελευθερώνει όλη την απαιτούμενη ενέργεια (GI). Με την παρακολούθηση κινήσεων των ματιών του αντιπάλου μπορεί να αναγνωρίσει κανείς τη σωστή στιγμή για να επιτεθεί. Ένα κενό γίνεται ορατό καθώς ο αντίπαλος αναπνέει ενώ περιμένει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίθεση. Επίσης παρατηρώντας την δικιά μας αναπνοή μπορεί να κρατήσουμε υπό έλεγχο μια εσωτερική ανησυχία.

Στο Taekwondo η χρήση του μαχητικού ήχου (Kihap = Kiai (jap.)) βοηθά να αποκτήσει ο ασκούμενος τη σωστή αναπνοή. Προκειμένου να εκτελεσθεί αυτό το Kihap, είναι απαραίτητη η δυνατή εκπνοή και ο αέρας περνώντας έτσι από τις φωνητικές χορδές δημιουργεί τον ήχο. Εκπαιδεύεται επίσης η σωστή αναπνοή μέσω ασκήσεων διαλογισμού στο τέλος της προπόνησης, οι οποίες ενισχύουν την ενεργειακή ροή. Η εκτέλεση του Kihap επιτρέπει την απελευθέρωση της εσωτερικής ενέργειας (GI). Η σκληρή προπόνηση ηρεμεί το πνεύμα, το οποίο έρχεται σε αρμονία με το σώμα. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Yin (Um) και Yang, λέγεται ότι στις πολεμικές τέχνες για παράδειγμα ενώ το σώμα είναι ενεργό (Yang), το πνεύμα παραμένει προσεκτικό (Um), και στην περισυλλογή, ενώ το πνεύμα είναι πολύ ενεργό (Yang), το σώμα σε αυτό το ήσυχο περιβάλλον παραμένει ακίνητο (Um). Οι προφανείς αντιθέσεις δημιουργούν μια ολοκληρωμένη οντότητα, η βάση της εσωτερικής μας αρμονίας.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπνέει κανείς εκδηλώνει πολλά για τη διανοητική κατάστασή του. Για παράδειγμα: Εάν κάποιος φωνάζει, είναι λυπημένος ή φοβάται, η αναπνοή του πραγματοποιείται συνήθως στο επίπεδο του στήθος. Αυτό εκφράζει αστάθεια και αβεβαιότητα. Εάν κάποιος αντιθέτως γελά και είναι ευτυχής, η αναπνοή του κινείται άμεσα κάτω από τον ομφαλό. Αυτό είναι το ενεργειακό κέντρο (Dan Djon = Dantien (chi.) = Hara (jap.)). Τέτοια αναπνοή απελευθερώνει ενέργεια (GI). Επομένως η αναπνοή που γίνεται έτσι στο στήθος αναφέρεται στα ανυπόμονα άτομα. Μια αναπνοή πού εκδηλώνεται στο λαιμό δείχνει ότι ο θάνατος πλησιάζει. Το Gi δεν μπορεί να ρεύσει άλλο.

Προκειμένου να απελευθερωθεί αυτή η ενέργεια (GI) που προέρχεται από το κέντρο του σώματος, απαιτείται μια όρθια θέση του σώματος. Οι τραυματισμοί εκφράζουν επίσης ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερη εκτίμηση. Τελειώνοντας: Όλες οι τεχνικές ενώ προσδιορίζονται στην φυσική αυτοάμυνα οδηγούν κατά βάθος σε μια νέα προσέγγιση του σώματος.


 
Οι Ειδικότητες του Taekwondo

Ο αγωνιστικός τομέας (Kyorugi) είναι η δημοφιλέστερη ειδικότητα του Taekwondo και διοργανώνονται πολυάριθμα πρωταθλήματα. Στο αγωνιστικό όλες οι τεχνικές που μαθαίνονται κατά την διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιούνται γρήγορα και με ακρίβεια. Στόχος είναι να αναγνωριστεί η στρατηγική του αντιπάλου εν καιρώ και στην συνεχεία χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές αποφυγής και απόκρουσης να αποφευχθούν οι κινήσεις του και να πετύχει ένα πόντο. Το αγωνιστικό απαιτεί προ πάντων ικανότητα, μια καλή φυσική κατάσταση, κινητικότητα, ικανότητα άμεσης αντίδρασης και τελικά μια καλή γνώση των κανόνων του αγώνα. Με την ικανοποιητική προπόνηση - και την προϋπόθεση κάποιου ταλέντου -, ένας ασκούμενος μπορεί να φθάσει σε ένα κατάλληλο επίπεδο για τη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα.

 

Ένας άλλος τομέας είναι η εκτέλεση μιας σειράς ασκήσεων (Poomse). Στα Poomse πρόκειται για αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων φανταστικών αντιπάλων. Όλες οι σειρές αυτές περιέχουν αυστηρά διευκρινισμένες στάσεις, κινήσεις και τεχνικές. Ο ασκούμενος μαθαίνει 8 διαφορετικές σειρές ασκήσεων μέχρι τη μαύρη ζώνη. Κάθε σειρά περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που  υπάρχουν στο αγωνιστικό. Ο ασκούμενος τις μαθαίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια της προπονητικής του εξέλιξης και των οποίων επίπεδο  δυσκολίας αυξάνεται βαθμιαία. Αυτό απαιτεί ισορροπία και την θέληση να εκτελεσθούν όλες οι δεδομένες κινήσεις με δύναμη, αποφασιστικότητα και ακρίβεια. Σε αυτήν την ειδικότητα πραγματοποιούνται επίσης και πρωταθλήματα.

 

Εντούτοις, το Taekwondo είναι γνωστό ως τέχνη της άοπλης αυτοάμυνας. Όλες οι τεχνικές αυτοάμυνας (Hosinsul) αποτελούνται από όλα τα στοιχεία που εκπαιδεύονται στο Taekwondo και είναι με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής εξάσκησης συγχρόνως. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε σε περίπτωση επίθεσης ο ίδιος θα την αντιμετωπίσει με το απαραίτητο θάρρος και θέληση για τη νίκη. Η τακτική εξάσκηση των ιδιαίτερα αποτελεσματικών αμυντικών τεχνικών σχετικά με μια ψυχολογική προετοιμασία είναι η καλύτερη επένδυση στην προσωπική ασφάλειά μας.

 

Μια άλλη ειδικότητα του Taekwondo αποτελείται από τη δοκιμή των μαθημένων τεχνικών στην αποτελεσματικότητά τους: η τεχνική του σπασίματος (Kyokpa). Το Taekwondoin χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων το ξύλο. Το σπάσιμο δείχνει το πραγματικό και διανοητικό επίπεδο του ασκούμενο. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο αποδείχνεται η πρόθεση να σπάσει τον ξύλο, συγκεντρώνοντας την σε ένα μόνο σημείο. Τέτοιος έλεγχος είναι η βάση του DO ή φιλοσοφία του Taekwondo. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ωριμότητας είναι απαραίτητο να εξασκηθεί κανείς ευσυνείδητος μακροπρόθεσμα. Εντούτοις, αυτό και μόνο δεν είναι ο στόχος, αλλά ο Δρόμος που είναι το σημαντικότερο πράγμα.